Waarom goed kauwen belangrijk is

______

Kauwen als koe? Nou, min of meer. Herkauwen zoals een koe is niet nodig, maar we mogen best wat beter op ons voedsel kauwen. Goed kauwen is goed voor je spijsvertering en het zorgt er voor dat je eerder een verzadigd en voldaan gevoel hebt.

Je kunt nog zo gezond eten, maar als je niet goed kauwt kunnen de enzymen en darmbacteriën het voedsel niet volledig tot voedingstoffen verwerken die je lichaam kan opnemen en gebruiken. Enzymen en darmbacteriën hebben geen tanden; dus het is belangrijk dat je goed kauwt.

______

Goed voor de spijsvertering
Goed kauwen is goed voor je spijsvertering. Tijdens het kauwen krijgen je hersenen een signaal en wordt het spijsverteringssysteem in werking gesteld. Het proces begint al in je mond: meer kauwen betekent een betere verdeling van je speeksel. In je speeksel zitten verteringsenzymen die beter hun werk kunnen doen als het voedsel langer in je mond is. Goed kauwen zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Hoe fijner je je eten kauwt, hoe beter. Te grote brokken voedsel zorgt ervoor dat je spijsvertering harder moet werken, waardoor darmklachten en een opgeblazen gevoel kan ontstaan.

______

Langzamer, bewuster eten
Eet rustig. Neem de tijd om te eten en wees je bewust van hetgeen dat je eet. Als je langzamer eet, heb je eerder een verzadigd en voldaan gevoel. Het duurt namelijk even voordat je maag een seintje geeft zodra hij vol is. Langzamer eten zorgt ervoor dat je niet te veel eet. Bovendien kan gehaast eten ervoor zorgen dat je happen lucht mee opslokt, wat ook kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

______

SAMEN ETEN IS GEZELLIG ÉN JE EET AUTOMATISCH WAT LANGZAMER

______

Hoe vaak kauwen?
Probeer eens wat beter te kauwen dan je gewoon bent. Er worden allerlei getallen aan ‘goed kauwen’ gekoppeld, zoals minimaal 10 voor zacht voedsel en 27 keer voor stevig voedsel. Maar ja, wie telt er bij iedere hap het aantal keer kauwen? Precies, niemand. Dus als je zo nu dan eens aan die knappe koe denkt, dan kauw je vast al wat meer!

______

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top