Een insectvriendelijke (moes)tuin

______

Vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere insecten: ze spreken een hoofdrol in de kringloop van het leven. Ze zijn zo belangrijk voor de natuur. Uit onderzoek van Natuurmomumenten blijkt dat het niet goed gaat met onze insecten. Daarom een ode aan deze dierbare beestjes en insectvriendelijke (moes)tuin!

______

THE BEATY AND THE BEES

JOUW TUIN IS EEN MINI-NATUURGEBIED WAAR JE DIEREN, INSECTEN, PLANTEN EN BLOEMEN DE RUIMTE KUNT GEVEN

Laten we iets terug doen voor de insecten
Insecten spelen een hoofdrol in de kringloop van het leven. Ze verwerken organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien. Maar liefst 80% van de bestuiving op aarde gebeurt door insecten, zoals hommels en bijen. We hebben er dus ook veel baat bij om onze (moes)tuin aantrekkelijk te maken voor dat soort nuttige diertjes. Daarom een ode aan de insecten en de insectvriendelijke (moes)tuin!

______

Tip 1: bloemen
Kies voor bloemen, veel bloemen. Bloemen en kruiden in en om je moestuin zorgen voor een mooi plaatje én ze trekken allerlei insecten aan die een nuttige rol spelen in je moestuin. Er zijn tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan Oost-Indische kers, lavendel of goudsbloem.

Prairietuin
Heb je naast je moestuin nog wat ruimte over? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van veldbloemen of een prairietuin. Een dichtbegroeide (prairie)tuin, vol kleurrijke bloemen zoals zonnehoeden, is een plek die insecten fijn vinden. Voorbeelden van planten waar vlinders gek op zijn, zijn: de aster, ezelsoor, de vlinderstruik, helenium en ijzerhard. Meer informatie hierover vind je onder andere op de website van de Vlinderstichting en Natuurmonumenten. Meer weten over de prairietuin? Neem dan een kijkje op internet of in een boek over prairietuinen van tuinarchitect Piet Oudolf.

______

Bloemen zoals Oost-Indische kers, lavendel en viooltjes kun je ook gebruiken in de keuken. Gebruik ze bijvoorbeeld voor een salade of in ijsblokjes.

Tip 2: maai je gras minder vaak
Heb je bijvoorbeeld paardenbloemen, madeliefjes of ander soort bloemetjes tussen je gras? Maai je gras dan niet te vaak, want dan maai je ook het voedsel voor vlinders en bijen weg.

______

Je kunt een insectenhotel maken van stukken hout, bamboestokken, dennenappels etc. Boor gaatjes in het hout met verschillende boortjes, maar boor het hout niet helemaal door tot op de achterkant. Hang het insectenhotel in de zon, vlak bij bloeiende bloemen.

Tip 3: een insectenhotel
Ze worden steeds populairder: insectenhotels. Zeker in combinatie met bloemen met stuifmeel in de buurt is een insectenhotel een goed idee!

Niet ieder insect vereist overigens een insectenhotel. Wist je dat een wat minder opgeruimde tuin ook heel uitnodigend kan zijn voor insecten? Een stapel hout, wat oude planten of een stapel stenen: het zijn allemaal plekken waar insecten zich thuis voelen.

______

Wist je…
Dat lieveheersbeestjes niet alleen heel mooi zijn, maar ook bijzonder nuttig. Ze zijn de natuurlijke vijand van bladluis. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten bladluis. Het is niet alleen effectief, maar ook biologisch verantwoord!

Zie je deze gele kegelvormige stipjes op je groenten? Niet weghalen! Dit zijn de eitjes van lieveheersbeestjes. De eitjes ontpoppen binnen no-time in larven. 

______

Lees meer over een insectvriendelijke (moes)tuin in bijvoorbeeld:
– Mijn moestuin, Wim Lybaert en Laurence Machiels;

Of kijk op de websites van:
– Natuurmonumenten; of
– Vlinderstichting

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top