Komkommer | Van zaadje tot komkommer

KOM, KOM, KOMMERTJE!

Zaaien / planten
Zaai komkommer binnen in potjes met een diameter van 10 cm. Zaai niet te vroeg. Denk aan medio april. De plant groeit snel en je moet ‘m sowieso tot medio mei in huis houden, want daarna mag de plant pas naar buiten. Zet ze achter glas met voldoende licht. Ze kiemen graag in de warmte. Binnen een week komt het eerste groen al tevoorschijn.

Zodra de plant vier tot zes blaadjes heeft (eerste twee kiemblaadjes niet meegerekend), kun je beginnen met ‘afharden’. Zet de plant op een warme dag even buiten en herhaal dat de dagen daarna. In de tweede helft van mei mogen ze definitief naar buiten. Je kunt ze in de serre planten of buiten in de volle grond. Zet ze tot aan de kiemblaadjes in de grond, want de stengel is wat fragiel.
______

Verzorging
Komkommerplanten zijn klimmers. Zorg daarom voor een stevige steun of een goed klimrek. De plant heeft veel water nodig: minimaal één keer per week (regen)water en de plant mag niet volledig droog komen te staan.
______

KOMKOMMERPLANTEN ZIJN KLIMMERS

Snoeien
Scheuten die buiten het rek willen gaan groeien, kun je weghalen. Evenals bladeren die lelijk worden en bladeren die voor de vruchten hangen.

Oogsten
Per plant kan de oogst oplopen van 10 tot 20 komkommers! Pluk komkommer niet te groot, want hoe groter hoe meer zaad. Des de kleiner de komkommer, des te zoeter.

Van kweken tot koken
Komkommer past in het FODMaP-dieet. Het is een veelzijdige groente: je kunt ‘m eten als snack of gebruik ‘m in een salade, als bijgerecht of voor het diner.

______

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top